Gaurkotasuna

Prentsa-oharrak

11/12/2007

Komentu Sukaldeko eta Sukaldaritzako I. Topaketa

2007/07/20 Ate irekietako jarduera bat izango da katedralean, eta bertan, gonbidatutako monjeek beraiek prestatutako elikagaiak dastatuko dira

Santa Maria Katedrala Fundazioak uztailaren 26 eta 27an antolatuko du Komentu Sukaldeko eta Sukaldaritzako I. Topaketa. Hitzordu horretan, Espainia osoko hogei bat monasterioko ordezkariek euren komentuetako gastronomiako aberastasuna eta kalitatea erakutsiko dute. Horretaz gain, hitzaldiak eta ate irekietako jarduera bat izango da katedralean, eta bertan, gonbidatutako monjeek beraiek prestatutako eta zerbitzatutako elikagaiak dastatu ahal izango dira.

Espainiako gastronomiaren zati handi bat komentuetan eta monasterioetan jaio zen. Izan ere, mendez mende leku horiek, erlijio izaeraz gain, besteei zerbitzatzeko zeregina ere betetzen zuten, batez ere, gutxietsiei. Azken horiei elikagai espirituala eskaintzeaz gain, jateko ematen zieten. Hainbat mende aurrerago, Santa Maria Katedrala Fundazioak tenplu gotiko zaharra zaharberritzeko prozesua abian jarri du, gizartearen eskura jartzeko eta hiritarrei ateak zabaltzeko filosofia berberarekin, “Abierto por obras” izeneko bisita gidatuen programaren bitartez. .

Komentuko sukaldaritza hogei bat monasterioren bidez ordezkatuta izango da, herrialde osoko eta Frantziako komentuen eta abadien eskutik. Horiek Arabako hiriburura bidaiatuko dira edo euren produktuen bidez ordezkatua izango dira. Horrela, esaterako, nabarmenduko da Guadalupeko Monasterioaren sukaldari historikoa nabarmenduko da, Fray Juan Luis Barrera González, edo Estibalizko Santa Maria Monasterioko Monje Sukaldaria, Fray Emiliano Ozaeta. Era berean, beste abadia zistertarren ordezkariak etorriko dira, besteak beste: San Pedro de Cardeña (Burgos), Cóbreces (Kantabria), Poblet (Katalunia), La Oliva (Nafarroa), Oseira (Orense), Silos Monasterioko Beneditarrak (Burgos), Valvanera (Errioxa) eta Belloc (Frantzia), San Nicolas de Villafranca del Bierzoko komentuaren Paulistak (León) Montesclaros monasterioko dominikarrak (Kantabria), besteak beste.

Bestalde, sukaldaritza modernoa Senén González-en bidez ordezkatuko da, alegia, gehien saritu den herrialdeko sukaldarietako bat, Gasteizeko Agartoki jatetxean garatutako bere ibilbideari esker. Senén jaunak Santa Maria Katedrala eraikitzen hasi zen garaiko ohitura gastronomikoak ikertu ditu, eta “Katedraleko Pintxoa” sortu du. Hura jardunaldi horietan aurkeztuko da. 


Ate irekietako jardunaldia

Topaketa uztailaren 26an hasiko da Villa Suso Jauregian. Hor, 20:00etatik aurrera, Fray Juan Luis Barrera González, Fray Emiliano Ozaeta eta Fray Guillermo Cerrato jaunek, Guadalupeko Monasterioaren Prioreak hitzaldi bat eskainiko dute, eta bertan, komentuko sukaldaritzako giltzarri historikoak eta gastronomikoak azalduko dituzte. Bestalde, Senén González jaunak sukaldaritza modernoaren ordezkari gisako bere ikuspegia ekarriko du.

Topaketa Santa Maria Katedralera eramango da, ostiralean. Bertan, 11 eta 14 bitartean, ate irekietako jardunaldi bat antolatuko da eta nahi duten guztiek zaharberritze prozesuaren nobedade garrantzitsuenak bisitatu ahal izango dituzte, besteak beste, indusketa arkeologikoak eta portikoaren zaharberritzea, eta aldi berean, parte hartutako monjeek beraiek prestatutako eta zerbitzatutako elikagaiak dastatu ahal izango dute.

Katedralaren bi gunetan, abesbatza eta portikoa, bertaratutakoek dastatu ahal izango dute Montesclaros Dominikarren Lapikoa (Kantabria) eta Santiago Bidearen erromesaren baratxuri Zopa, José María jaunak prestatuta, San Juan de Ortega Monasterioko sukaldariak prestatuta (Burgos). Halaber, San Juan de Ortega eta Cóbreces zistertarren gaztatxoak, eta Frantziako Belloc Abadiako Beneditarrek euren latxa ardiekin egindakoak dastatzek izango dira. Eta hori guztia Kataluniako Poblet Abadiako, Cardeña Monasterioko (Burgos) eta San Nicolás del Bierzo Komentuaren (Leon) ardoek lagunduta.